kiraly.iwk.hu

Király  Ferenc
Postagalambsport

Módszerem egyik alapja, hogy kis létszámú galambbal versenyzek. 2013-ban csupán csak 32 galambot neveztem a versenyekre, de a korábbi években is harminc, legfeljebb negyven galambbal dolgoztam. A módszerem egy másik része a totál özvegység, tehát a tojókat is versenyeztetem.

A napi edzések után idő hiányában a tojókat mindig a saját dúcrészükbe engedem be, de természetesen közös a kijárójuk a hímekkel.

A tojókat naponta egyszer, a hímeket naponta kétszer röptetem. Sajnos a munkámból adódóan ezt nem mindig tudom kivitelezni, például van olyan nap, amikor a tojók egyáltalán nem repülnek és a hímeket is csak egyszer tudom kiengedni. A hétköznapokon nem tudom elvinni őket edzésekre, amikor megpróbáltam, nem különösebben láttam az előnyét. Ennek ellenére véleményem szerint, ha van rá mód, akkor a rendszeres hétközi elvitelük hasznos lehet.

Versenyek előtt a tojókat nem mutatom meg a hímeknek, utána viszont egészen estig együtt vannak, nehezebb versenyek esetén másnap hajnalig is. Hétközben, ha úgy ítélem meg, hogy enervált a társaság akkor a tojók, a házkörüli edzés után, egy rácson keresztül láthatják a hímeket és a fészkeiket egy rövid ideig. 

 

Ez általában „csodát” tesz. Három egymás mellé szerelt felcsapható ülőkével a hímeknél fantasztikus hangulatot lehet elérni, de ezzel óvatosan kell bánni, nehogy túl pörgessük őket.

Mivel a módszerem szerint kis létszámú állománnyal dolgozom, ezáltal a galambok felkészítése, megfigyelése is könnyebb, illetve a versenyekre való felkészítésük is kevesebb költséggel jár.

Az etetés rendkívül fontos a versenyszezon ideje alatt. Éppen ezért a hétvégi versenyek után diétás magokkal várom őket, majd fokozatosan térek át a versenykeverékre, amelyből hétvégén már kikerülnek a fehérje tartalmú magvak. A kosarazás előtti reggelen már csak kevéske aprómagot kapnak diétással keverve.

Az utóbbi években a gyógyszerek és az antibiotikumok használatát igyekeztem minimálisra csökkenteni. Helyette átálltam a természetes hatóanyagú készítmények használatára (oregánó,eukaliptusz,grapefriutmag cseppek) persze ez az átállás nem egyik napról a másikra történt meg, hanem egy hosszabb folyamat volt. Vitaminokat és takarmánykiegészítőket is használok, de a használatuk során a saját káromon rá kellett jönnöm, hogy a "kevesebb az több".

A postagalamb versenyzés egy olyan sport, amit mindenki másképp és más módszerekkel űz. Véleményem szerint azonban a sikerekhez három dolognak kell teljesülnie: jó galambok, egészség, motiváció.